Verhaal over asperges

In de maanden april, mei en juni ziet u langs de wegen in Limburg grote zandvlakten met daarop lange rijen. Deze verhoogde rijen zijn de aspergebedden.

Zoals u weet groeit de asperges onder de grond. Het is een groente die geen daglicht kan zien, daar hij anders verkleurd en blauw wordt.

Aspergesteken
In de vroege ochtend ziet u de aspergestekers langs de bedden lopen en turen naar de zandvlakte. Het steken van de asperge is een precisie werkje.

De steker zoekt de scheur in de oppervlakte van het bed. Hierna graaft hij de asperge vrij en steekt hem af met een speciaal aspergemes. Daarna maakt hij het gat in het bed weer dicht en zo gelijk mogelijk.

De kunst van het aspergesteken is om niet andere asperges te raken. U ziet ze worden dus een voor een gestoken; een heel werk dus. Na het steken wordt de asperge gewassen en op dikte en kwaliteit gesorteerd

Bereiden van asperges
Een veel gemaakte fout in de bereiding van asperges is dat deze niet eerst geschild wordt. Het beste gaat dit met een dun-schiller of speciaal aspergeschilmesje.

Extra aandacht verdient ook de onderzijde van de asperge. Vaak is er een klein gedeelte “houterig”. Dit stuk dient u er van af te snijden.

Na goed wassen kunt u de asperges in zijn geheel koken in water met een beetje zout totdat ze gaar zijn. Dit kan in een gewone pan of in een speciale aspergepan.

Asperges is een volwaardige groente en wordt vaak op de “traditionele” manier gegeten. Dit houd in: met gekookte eieren en gekookte ham. Hierover komt een sausje van gesmolten boter. En klaar is Kees.

Restaurants
In de Limburgse horecabedrijven zijn de asperges, natuurlijk, op nog veel meer manieren te eten. De chefkoks hebben allemaal hun eigen recepten en bereidingswijzen. De menukaarten staan er vol van zoals aspergesoep, asperge-voorgerechten, aspergehoofdgerechten en u kunt er vaak ook nog een aspergelikeur bij drinken.

Laat u eens verrassen en…………eet smakelijk!